MEDIJSKI ODMEVI

Dnevnik 9.2.2006 (1)

BO RUPNIKU USPELO ZMAGATI NA 20. BLOŠKIH TEKIH ŠE PETIČ

ZGODOVINSKIH 1000 EVROV

NOVA VAS NA BLOKAH – Pred kratkim je v tekaških krogih začela krožiti šala, da se nekaterim biatloncem in tekačem sploh ne splača iti na olimpijske igre, oziroma bi lahko za kakšen dan najraje zamudili. Razlog so 20. Bloški teki, slovenski Vasaloppet, najmnožičnejša tekaška prireditev, na katerih v nedeljo na štartu v Novi vasi (ob 11.00 uri) pričakujejo čez 500 tekačev. Predvsem glavna nagrada za zmagovalca 20 kilometrskega teka - 1000 evrov, kar je doslej največja nagrada v smučarskih tekih sploh v Sloveniji. Nedelja bo šla v zgodovino tako ali drugače, na Blokah ali v Torinu. Poleg te bogate nagrade bo za najhitrejšega na letečem cilju v Metuljah, zibelki bloškega smučanja, gorsko kolo . Zmago branita Vasja Rupnik, državni tekaški prvak v šprintu, ki bo resen kandidat že za peto zmago, saj je slavil na zadnjih štirih tekih na smučeh, ter v ženski konkurenci Darja Ažman. Zanimivo, da bodo Rupnikovi najhujši konkurenti prav državni tekaški prvaki za 2006 v ostalih dveh disciplinah, prvaka šprinta štafet Gregor Brvar in Martin Ponikvar, ter prvak dvojnega zasledovanja Jože Poklukar. Torej tekaški masters. Tekaško čast bo branil najboljši mlajši član na pravkar končanem SP v Medvodah, Blaž Jelenc. Evri mikajo tudi tujce. Bogata zima obeta na najbolje pripravljenem množičnem teku rekordno udeležbo v »novi« dobi. A zagnani Bločani kar ne verjamejo da lahko pride več kot 637 tekačev, kot jih je bilo pred 30 leti, na 2. Bloških tekih. (mm)

 

Dnevnik 9.2.2006 (2)

V NEDELJO DVAJSETIČ PO POTEH BLOŠKEGA SMUČARJA

NOVA VAS NA BLOKAH – V nedeljo bo na Blokah znova praznik. Ob 11.00 uri bo v Novi vasi štart 20. Bloških tekov, najbolj množične tekaške prireditve v Sloveniji. Marljive prireditelje je malce skrbela včerajšnja otoplitev, a upajo, da »fen« ne bo prehud in da ne bo treba morda celo spreminjati traso. Po poteh bloškega smučarja, ki ga na Blokah vsako leto bolj dejavno predstavljajo tudi izven meja Slovenije, pričakujejo v eni najbogatejših zim v zadnjih 20 letih rekord »nove« dobe, čez 500 tekačev. Kot je namignil Janko Šparemblek, ki vodi organizacijske vrste, imajo pripravljenih 700 štartnih številk. To je tudi nekakšni mejnik udeležbe slovenskega Vasaloppeta. Kot pravijo je bilo samo v lepih dneh ob koncu tedna na trasi teka opaziti nekaj sto tekačev na dan. Pred 30 leti, ko so prvič tedaj že na drugih bloških tekih tekli na smučeh (prvi tek je bil suhi), je prišlo 637 tekačev. Zanimivo, leta 1986, pred 20 leti, denimo točno 1128. Za jubilejni tek v 31 letih so tudi letos pripravili nekaj zanimivosti – zmagovalca čaka največja nagrada v zgodovini slovenskega teka. Posebej se za bloške teke pripravljajo vsi kraji, skozi katere poteka tek. Pripravljajo pa tudi bogat spremljevalni program z domačimi pevci, harmonikaši, zapela bo Nina Pušlar.. Tekače pa bo prišla pozdravit', se pokazat' ali morda tudi kakšno zapet' miss Slovenije Sanja Grohar. Nemara po vzoru slovitega švedskega Vasaloppeta, kjer zmagovalca v cilju pričaka »kranskula«, izbranka kraja, ki ima posebno čast zmagovalcu podeliti lovorov venec. (mm)

Dnevnik 12.2.2006

REKORDNA UDELEŽBA NOVE DOBE NA 20. BLOŠKIH TEKIH

VASO KOT ŠVEDSKI »MORA- NISSE« NA SLOVENSKEM VASALOPET

NOVA VAS NA BLOKAH – Le največji optimist med domačini, ki v zelo velikem številu živijo z največjo tekaško množično prireditvijo, eden glavnih Janko Šparemblek, se je v stavah približeval številki 731 tekačev. Toliko tekačev si je namreč v zimski lepoti nadelo številko na prsi za jubilejne 20. Bloške teke. V domovini bloškega smučarja so po 18 letih prvič presegli udeležbo izpred točno 30 let (637) z 2. Bloških tekov 19, prvih na snegu. Bločani znajo, tako z množičnostjo, kot z elito. Vasja Rupnik - Vaso, gre po poti Larsa Karlssona. »Mora Nisse« je devetkrat slavil največji tek na svetu, Vaso je slovenski Vasaloppet dobil že petič. Zapored. 20 km je drsel s »smukelci in kolci« vsega 48 minut (25 km/h). Kljub temu, da je imel ob sebi celo vrsto biatlonskih kolegov, letošnjih državnih tekaških prvakov, so se Martin Ponikvar, Klemen Lauseger in Gregor Brvar lahko le v šali hvalili, da so ga potegnili le do letečega cilja v Metuljah, kjer je vabila nagrada gorsko kolo. »Vaso je tako navijal, da smo odpadli izza zavetrja skoraj navzdol. Bilo je vprašanje metrov, kdaj nas bi pustil same,« so laskali zmagovalcu, ki bi imel po njihovih besedah konkurenta le v olimpijcu Janezu Mariču. »Smo ga kar »žgali«,« je potrdil Logatčan in za iztekanje odtekel še en krog (20 km) za družbo počasnejšim in potem prejel največjo zgodovinsko nagrado v Sloveniji– 1000 evrov. »Lepa nagrada, lepo da tudi mi nekaj zaslužimo. Lepo se trudijo Bločani, tudi zato takšna množičnost,« je dodal Logatčan. Iz bližnjih Rovt doma mala Mateja Šimenc, absolutna državna prvakinja dvojnega zasledovanja, je presenetljivo ugnala biatlonko Lucijo Larisi, ki kljub olimpijski normi na njeno žalost ni dobila mesta v San Sicariu. »Želela sem le držati Lucijo, nič drugega,« se je smejalo Mateji (nagrada je zelo emancipirana - otroška posteljica!). Da je to družinski tekaški praznik je dokazovala njena mama Ermina in zmagala na sedem kilometrov. »Ko sva prehitevali tekača, je bolj urno skočila mimo, pet metrov zaostanka nisem mogla nadoknaditi in odnehala,« je pojasnila Lučka Larisi. (mm)

 

Delo 12.2.2006

[dobrodošli]    [informacije]    [teki 2005]    [arhiv]    [donatorji]   [o Blokah]

info@bloskiteki.com

by Pilcom Web Design